Sākums Publikācijas Raksts žurnālā Mazdārziņš
Raksts žurnālā Mazdārziņš

Tuvojas laiks, kad visi stādīt un audzēt gribētāji sāk pārcilāt sēklu paciņas, pārdomājot ko audzēt. Ir izvērtētas un nogaršotas jaunās ķirbju šķirnes, to pagājušā sezonā bijis ne mazums. „Mazdārziņā” tās guvušas atspoguļojumu novembra un decembra numurā. Par garšas īpašībām un tām šķirnēm, kas paslīdējušas garām nepamanītas, šajā rakstā.

Tonda Napolitana – tumši zaļa rievota, 5-20 kg, mīkstums sārts, arbūza konsistence un smarža, ļoti sulīgs, izcils sulu ķirbis, līdzīgs ķirbim Muscade de Provence.
Piena Lunga di Napoli jau gozējusies uz žurnāla vāka. Garšas īpašības līdzīgas iepriekš minētajiem ķirbjiem. Nogatavojusies koši oranži sārta, ļoti sulīga, izaug līdz 20 kg. Ar biezu mīkstumu, sulā var izspiest visu ķirbi. Šiem ķirbjiem ir augsts dabiskā želantīna saturs, uzgriežot uz mīkstuma, veidojas želantīna lāsītes.
Uzskatu, ka tas lielajam ķirbju mīļotāju pulkam ir liels ieguvums.
Kikuza – Butternut grupas ķirbis ar ļoti blīvu mīkstumu, oranžs, smaržīgs, sēklas izvietotas mīkstumā, jo ķirbītis kaut arī neliels, ir ļoti smags. Forma atšķirībā no citiem Butternut ķirbjiem saspiesti rievota. Skaists un garšīgs. 2-4 kg.
Skatītāju apjūsmotā Moldāvu Amazonka ir ne tikai skaista, bet arī ļoti garšīga. Mīkstums oranžs, blīvs, salds, viegli graudains, sulas šajā ķirbī pamaz, tas ēdams svaigs vai salātos, kā arī cepšanai. No Moldāvijas nākusi arī Rožu ķirbja sarkanā forma, kas garšas ziņā ļoti līdzīga Moldāvu Amazonkai. Manuprāt, tie ir ļoti vērtīgi ieguvumi, kas priecētu ar savu teicamo garšu un ārkārtīgi košo sarkanzaļo krāsu.
Galeux d’Eysunes – šis franču izcelsmes skaistulis mūs burtiski apstulbināja ar savu eksotisko izskatu – viscaur noaudzis kārpām un pārsteidza ar lielisko garšu – mīkstums koši dzeltens, biezs, salds, viegli graudains, tie, kas to baudīja vēlējās audzēt.
No jauniegūtajām šķirnēm atzinību par labu garšu izpelnījās šķirne Titāns – līdz 20 kg, spilgti dzeltens, mīkstums biezs, stingrs, salds un kraukšķīgs. Tikko aprakstītajos ķirbjos apvienojas garšas kvalitāte ar lielu iegūstamo masu.
Mazo ķirbīšu cienītājiem patiks nelielais, bet blīvai un biezu, oranžu mīkstumu apveltītais ķirbītis.Lil Pumpke-man – tā oranži zaļais zīmējums veido Latgales keramiķu cienīgu rakstu.
Vispārēju izstādes apmeklētāju atzinību izpelnījušies jaunums Baby Boo – balts, rievots, pavisam mazs ķirbītis ar ļoti savdabīgu riekstu garšu un jau pazīstamais Delikata. Kā arī ļoti plaši pārstāvētās Galda Princeses dažādās formas un nokrāsas.
Jaunums – Zaļā, Strīpainā un Krējuma poga. Nelielās formas lieliskas cepšanai un kalpo kā cepamie podiņi dažādiem pildījumiem. Gribētos pieminēt vēl jauniegūto Habarda grupas ķirbīti Anna Swartz. Tumši zaļu apaļu ar šai grupai raksturīgo blīvo mīkstumu un skatītāju apjūsmoto Chicago Warted.
Interese par ķirbjiem aug gadu no gada, pielietojums arī. Šobrīd manā kolekcijā ir jau stipri pāri simt nosaukumiem ķirbjaugu, taču ne par to vēlos rakstīt. Svarīgi ir izvēlēties to, kas katram patīk un šobrīd šķirņu, krāsu, formu un garšu izvēle ir ļoti plaša. Sēklas gandrīz visām šķirnēm ir pietiekami. Ļoti svarīgi ir pareizi izaudzēt – gādāt par augšanas apstākļiem un aprūpēt, taču vēl svarīgāk ir priecāties, izteikt savu vēlmi sēkliņai, kad to stādāt, cerēt, ticēt un mīlēt. Šādi stādīti augi izvilks no zemes tās vielas, kas vajadzīgas kopējam. Visiem zināms, ka zemes virskārta cilvēka darbības rezultātā noplicināta un mūsu ķermeņos trūkst minerālvielu, vitamīnu ar kuriem kādreiz bagāti bija paši vienkāršākie pārtikas produkti.
Mēs stāvam lielu pārmaiņu priekšā. Gan cilvēkiem, gan augiem jāapzinās sava enerģētiskā būtība un tikai mīlestības enerģiju apstaroti augi saturēs vielas, kas tik ļoti nepieciešamas cilvēkiem. Zeme jāmīl un tā atdos savu spēju kopējam. Daudzi jo daudzi cilvēki to dara neapzināti un tikai retais apzinās šīs enerģijas patieso spēku. Modinot sēkliņas, dodiet tām līdzi savas labās domas un lūdziet, lai augs (jebkurš ko augiem, ko stādāt) koncentrē sevī jums nepieciešamās vielas. Priecājaties kā tas aug, runājiet ar to, galu galā pateicieties tam par dāvāto ražu. Jo vairāk pateicības jūtu būs jūsu sirdī jo vairāk augu enerģijas saņemsiet. Augi ir mums līdzvērtīgas saprātīgas būtnes, kas ziedos sevi visu savam kopējam.
Priecējiet savas acis, ielaidiet savās sirdīs prieku un pateicību, ieklausieties augu vajadzībās, jūs sajutīsiet tās. Augu pasaule ir harmoniska un tajā jūs atradīsiet atslodzi ikdienas steigai un negācijām, kuras gāžas virsū no visām pusēm. Saistiet pavasari ar jaunām cerībām, mācieties no pieļautajām kļūdām, mēģiniet vēlreiz un izbaudiet augšanas un audzēšanas prieku atkal.

Der iegaumēt:

  • Sēklas jāmodina, pilnā mēnesī – aprīlī, maijā

  • Pirms likšanas zemē, paturiet tās saujā, sakoncentrējiet savas domas un izsakiet savu vēlmi – „Es vēlos, lai izaugtu...”;

  • Visdrošāk ķirbi audzēt ar dēstu;

  • Sēkliņai vajag siltumu 25 līdz 36 grādi, mitrumu un augsnes caurlaidību;

  • Ķirbis mīl saulainu, trūdvielām bagātu un irdenu zemi, un uzmanību;

  • Galotņojiet stādu aiz 3 – 4 lapas. No sānu dzimumiem augs vairāk sievišķo ziedu;

  • Laistot stādus ar raudzētu nātres mēslojumu 1:15, augļi iegūs papildus barības vielas un košu krāsu;

  • Izmantojiet komposta kaudzes pļauto mauriņa zāli ķirbja mājvietai.


Lai jums izdodas, lai darbs sagādā prieku un iegūtā raža gandarījumu!

 

Publikācijas

Jebkurš dārzkopis savā piemājas dārziņā mēģina audzēt ārstniecības augus, jo tie sevī nes lielu dzīvības spēku. Sanberiju (Solarum) šajā ziņā dēvē par ogu valdnieci. Tulkojumā -saules ogu valdniece, Kanādas mellene, mellene Forte. Sanberija ir viengadīgs, pieticīgs, salizturīgs, sausumizturīgs, intensīvi augošs augs, kas sasniedz divu metru augstumu. No viena krūma var novākt līdz 10 kg melnu, spīdīgu, ķirša lieluma ogu.

Lasīt tālāk...

Sākums Publikācijas Raksts žurnālā Mazdārziņš

Powered by Joomla!. Designed by: Joomla 1.5 Template, dba. Valid XHTML and CSS.